1 Gün
Günübirlik Turlar
19 kişiler
Rize
Ayder turumuz için sabah saat 9.00’da siz değerli misafirlerimizle beraber Trabzon, Meydan bölgesinde bulunan ofisimizden yolculuğumuza başlıyoruz. İlk durağımız el yapımı dövme bıçakları ile meşhur olan Sürmene ilçemiz, yunus yağı ile çeliğe su verilerek yapılan bu bıçakların ününü duymayan yoktur sanırım. Yolumuza devam ederken yine aynı ilçe sınırları içerisinde bulunan ve ikinci durağımız olan Çay üretim ve İşleme tesisine kemençe sesleri eşliğinde ulaşıyoruz. İkiçay tesislerinin horon ekibi bizleri karşılıyor. Çay, Horon, kemençe Trabzon’un olmazsa olmazları ne de olsa.
Üçüncü durağımız Rize bezleri üretim tesisi,Kenevir ipliğinden dokunan bu bezler, iç çamaşırı yapımında kullanılırdı. Kenevir ipliği ile dokunan bezler teri çabuk kuruttuğu, havsız olduğu için alıcısı çoktu. Pazarın geniş olması kenevir üreticiliğini de yaygınlaştırmıştı. Dokunan Rize bezleri birçok ülkede alıcı bulurdu. Ancak, Cumhuriyet döneminde kenevir üretiminin giderek yerini çay üretimine bırakması ve dokumalarda pamuk ipliğinin kullanılmasıyla bezlerin nitelikleri de değişti ve İlde kenevir üretimine dayanan dokumacılık giderek azaldı.
Fırtına Deresi veya eski adıyla Peruma, Doğu Karadeniz'de yer alan akarsulardan birisi olup, Kaçkar Dağları'nın Karadeniz'e bakan yamaçlarındaki derelerin birleşmesi ile oluşmuştur. Rize Ardeşen'in yaklaşık 2 km batısında Karadeniz'e dökülen Fırtına Deresi, 68 km uzunluğundadır. Çay bahçeleri içerisinden geçen, üzerindeki kemer köprülerle süslü Fırtına Deresi, raftinge elverişli parkurlara sahiptir. Nehirde sportif olta balıkçılığı yapılabilmektedir. Fırtına vadisi üzerinde pek çok tarihi taş kesme köprü bulunmaktadır. Yolculuk sırasında bunları da görme fırsatımız olacak. Ayder gelin tülü şelaleşine vardığımızda bundan sonrasını anlatmaya kelimeler yetmez, kendi gözleriniz ile şahit olmalısınız.